Over mij

Ik ben een voormalig onderzoeker (gepromoveerd bioloog) die zich nu volledig richt op wetenschapscommunicatie en wetenschapsjournalistiek. Mijn expertise is de (medische) biologie maar u kunt bij mij terecht voor artikelen over alle natuurwetenschappen. Verder schrijf ik ook interviews en recensies van populair wetenschappelijke boeken.

Curriculum vitae

Wetenschapscommunicatie:
- Sinds 2014 werk ik bij Science LinX, het science center van de Rijksuniversiteit Groningen, o.a. op een Europees project rondom het ontwikkelen van lesmateriaal over actuele wetenschap, en geef ik les in de Master Educatie en Communicatie van de Bètawetenschappen.

- In 2013 was ik projectleider tentoonstellingen en onderwijs bij het Infoversum
- Van juli 2011 tot december 2012 was ik werkzaam voor het European Research Institute on the Biology of Aging, ERIBA. Hier  was ik verantwoordelijk voor het opzetten van een wetenschapstentoonstelling (ERIBA Science Hall) in het nieuwe gebouw van ERIBA, in samenwerking met ScienceLinX van de Faculteit Wis-en Natuurwetenschappen van de RUG.
- In Groningen heb ik betrokken bij de inzending van de afdeling Genetica voor de Academische Jaarprijs 2010. Met ons project "De Genenkrakers" werden we helaas tweede, maar we hebben met onze "DNA-bar" veel publiciteit gehad tijdens Noorderzon 2010 en de Nacht van Kunst en Wetenschap in 2011.
- Hiernaast heb ik in 2011 het Postdoc Retreat van PCDI mede georganiseerd, na eerst als deelnemer dit retreat te hebben bijgewoond in 2010.
- In Rotterdam was ik vrijwilliger bij het Wetenschapscafé, heb lessen gegeven in het kader van de Brain Awareness Week en heb ik 2008 deze week mede georganiseerd.
- In Wageningen was ik in 2000 student-assistent bij een mobiel practicum, wat later zou uitgroeien tot de succesvolle reizende DNA-labs. Ook was ik betrokken bij de onderwijscommissie biologie.

Wetenschappelijke carrière:
- Ik studeerde biologie in Wageningen, van 1998-2003, en specialiseerde me  in moleculaire- en celbiologie.
- Na stages in Rotterdam en Houston begon ik met promotieonderzoek bij de afdeling Neurowetenschappen van het ErasmusMC. Hier promoveerde ik in 2008 op de moleculaire biologie van de neurodegenereatieve ziekte ALS.
- Na een uitstapje naar de electrofysiologie en een kort verblijf in Chicago keerde ik in 2009 terug naar Nederland om in Groningen bij de afdeling Genetica van het UMCG post-doctoraal onderzoek naar de ziekte van Huntington te doen.
- Mijn wetenschappelijke artikelen zijn te lezen via Pubmed.

Wetenschapsjournalistiek:
- Sinds 2010 schrijf ik voor de wetenschaps(opinie)website Sciencepalooza. Hiervoor schrijf ik over interessant onderzoek en opinie-artikelen over de wondere wereld van de wetenschap. Een aantal van deze artikelen verschenen op de opiniepagina van de Volkskrant en in de Groene Amsterdammer.
- Voor PCDI heb ik in 2010-2011 een blog bijgehouden over mijn carrière binnen en buiten de wetenschap, en een aantal interviews met (ex)-wetenschappers gehouden.
- Maandelijks schrijf ik een artikel over wetenschap en sport voor de Tribune, het clubblad van triatlonvereniging GVAV te Groningen.
- Een aantal van mijn artikelen zijn ook te vinden op Sync, een online magazine voor innovatie.
- In 2011 was ik columnist voor ScienceGuide
- Ik schreef in 2011 en 2012 voor de vraag-en-antwoordrubriek van Faqt

Ik werd geboren in Rotterdam, in 1980 en bracht mijn jeugd door in Krimpen aan den IJssel. 
Momenteel woon en werk ik in Groningen
Ik ben te bereiken via twitter @evateuling en eva.teuling at gmail.com