Een persbericht van de Rijksuniversiteit
Groningen met de titel “Hardloopschoenen voorkomen geen hardloopblessures” trok de nodige aandacht eind maart. Nu.nl, het NOS-journaal op radio 1 en
vele andere media besteedden er aandacht aan. Deze opmerkelijke
conclusie volgt uit het onderzoek van sportarts Steef Bredeweg van het UMCG,
die hier op 2 april op promoveerde. Maar zijn onderzoek ging verder dan alleen
maar de schoenen. De algemene conclusie van zijn onderzoek was dat bepaalde aspecten
van hardlopen waarvan gedacht werd dat ze blessures veroorzaken, helemaal geen
invloed hebben op het wel of niet ontstaan van blessures. Waaronder schoenen.
Hardlopen is een behoorlijk blessure-gevoelige sport, bijna iedere fanatieke hardloper (of triatleet) heeft wel eens last gehad van íets waardoor je je favoriete sport niet meer kon uitoefenen. Het is voor sportartsen en fysiotherapeuten dus nuttig om te weten hoe blessures voorkomen kunnen worden, en hier wordt al sinds het begin van de jaren ‘80 onderzoek naar gedaan. Bredeweg onderzocht een aantal mogelijke oorzaken van blessures en kwam erachter dat veel bestaande ideeën over blessures niet blijken te kloppen.
Om te onderzoeken of goede schoenen blessures kunnen voorkomen ploos hij de wetenschappelijke literatuur uit op zoek naar studies die dit konden bevestigen. Die waren echter niet te vinden, waarop Bredeweg concludeert dat fabrikanten van hardloopschoenen consumenten hebben misleid met hun gezondheidsclaims. Zijn conclusie is ook behoorlijk in strijd met wat verkopers in sportwinkels je vertellen: “Koop vooral goede schoenen, en ieder jaar nieuwe, anders krijg je blessures”. Volgens Bredeweg zijn de simpelste schoenen al genoeg om je voeten voldoende te beschermen. De recente trend van minimalistische schoenen sluit hier wel bij aan volgens Bredeweg.
Hiernaast voerden Bredeweg en collega’s
ook de GRONORUN-studie uit: een groot onderzoek met beginnende hardlopers die
een structureel trainingsprogramma volgen als voorbereiding op de 4 mijl in
2008. Met dit programma wilden de onderzoekers de beginners laten wennen aan de
schokbelasting die je oploopt tijdens het hardlopen, iets waarvan gedacht wordt
dat het ook blessures in de hand kan werken. Maar ook dit speciale
trainingsprogramma leidde niet tot minder blessures dan het gewone programma
voor de controlegroep van beginnende hardlopers.
Ook keek hij naar zogenaamde asymmetrie - een ongelijkheid tussen linker- en rechterbeen. Wederom bleek dat kleine verschillen niet leidden tot meer blessures, en dat een beetje asymmetrie tijdens het hardlopen eigenlijk heel gewoon is.
Maar hoe ontstaan hardloopblessures dan wel? Er zijn volgens Bredeweg twee duidelijke factoren die dat beïnvloeden: ten eerste overbelasting, te veel en te snel willen, iets waar vele hardlopers zich in kunnen herkennen. En ten tweede het hebben van een eerdere blessure: ook dan heb je een groter risico op het ontwikkelen van nóg een blessure, zeker als je daarbij ook te snel weer wilt gaan trainen.
Kortom: dit nuchtere Groningse onderzoek verplaatst een aantal oude wijsheden rondom hardloopblessures naar het hoekje van de mythes. Blessures voorkomen lijkt simpel: rustig opbouwen als je een beginnende loper bent, op gewone schoenen, en vooral niet verwachten in een paar maanden naar een marathon te kunnen trainen. En voor ervaren lopers: niet te hard en niet te veel.
Veel hardloopplezier!
Dit artikel verscheen in de Tribune, het clubblad van GVAV Triathlon te Groningen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten