maandag 10 oktober 2011

Wat is een Nerd? En zijn ze wel in Nemo?


Vroeger, lang geleden, toen ik nog op school zat, was Nerd niet bepaald een leuk koosnaampje. Als dat je bijnaam was, dan was je de rest van het jaar een pispaaltje. Zijn hier, op Night of the Nerds jongeren die zich aangesproken voelen door de term Nerd? Anders waren ze toch massaal weggebleven?

Maar eerst: wat is de definitie van een nerd? Of een geek? Wikipedia biedt uitkomst.
Nerd” is een pejoratieve term (scheldwoord, ET) die wordt gebruikt voor mensen die weigeren deel te nemen aan de populaire cultuur van jongeren. Mode en trends worden bewust niet gevolgd vanwege een sterke afkeer van de banaliteit van de grote groep. Sommigen ontlenen hieraan een gevoel van trots en eigenwaarde. Een Geek is een vriendelijke, Engelse benaming voor iemand die gek is op technologie en/of computers. Een 'geek' wordt ook wel gedefinieerd als: een sociale nerd. Gewoon een vriendelijke, techniek-lievende jongere, niet echt negatief. Is Nerd misschien een geuzennaam geworden, zoals de directeur van Nemo suggereert tijdens de VIP-opening van de avond? Is een Nerd tegenwoordig een jongere die gewoon lekker zichzelf wil zijn?

De bezoekers van Night of the Nerds voldoen het meeste aan de laatste definitie. Ze hebben zich zeker niet laten afschrikken door de term Nerd en zijn met velen naar Nemo gekomen om de avond mee te maken. Ik vroeg een aantal mensen of ze vonden of ze aan de definitie Nerd voldeden, en ook waarom ze naar deze avond gekomen waren. Daniël, van 15, staat samen met zijn vader te kijken hoe je geur- en smaakstoffen uit sinaasappelschillen kunt extraheren en kan me dit uitstekend uitleggen. Hij vindt zichzelf zeker geen nerd, al doet hij wel het Natuur en Techniek profiel. Ook Lilith en Camilla, 16 en 15, vinden zichzelf geen nerds. Ze hadden van vrienden gehoord dat het vorig jaar een leuk feestje was, en zijn nu ook gekomen. Ze wachten op nog meer vrienden en hopen er gewoon een gezellige avond van te maken, mét inhoud. Maaike, Christa en Dylan van 14 vinden zichzelf wél Nerds, want ze zitten nou eenmaal op een technasium. Ze vinden dat nerds jongeren zijn die houden van techniek en computers, en zijn het niet eens met de negatieve definitie van een nerd.

Ook zijn er meerdere reisjes georganiseerd naar de Night of the Nerds. Als ik twee mannen aanspreek, die duidelijk wat ouder zijn dan de doelgroep, vertellen ze dat ze docenten Natuur en Techniek zijn van het Ubbo Emmius technasium in Stadskanaal. Provinciegenoten nota bene! Zij zijn met een bus met 58 leerlingen naar Amsterdam afgereisd, als een extra schoolreisje. Een aantal van zijn leerlingen, Elise, Dirk en Mark van 17 en 18 spreek ik later, en zij hebben zeker een leuke avond. Het koken met chemie vonden ze het leukste onderdeel. Ook waren ze nog nooit in Nemo geweest en nemen ze ook de tijd om alle vaste opstellingen goed te bekijken. Hiernaast loop ik een aantal keer Belgische jongeren tegen het lijf. Er blijkt een reisje georganiseerd te zijn van Technopolis, een science center in Mechelen. Laura en Wanda van 17 en 19 vinden het erg tof. Nemo is veel groter dan het Belgische broertje en ze vermaken zich prima. Ook 3 modieus geklede meisjes die zich laten fotograferen tussen de verschillende opstellingen zeggen dat ze zichzelf goed vermaken, en dat de term Nerd niet zo negatief gezien moet worden.

Nemo is gevuld met enthousiaste, gezellige jongeren die houden van techniek en computers, want dat is nou eenmaal leuk. Ik ben erachter, nerd zijn is tegenwoordig stoer.


Dit artikel is live geschreven tijdens de Night of the Nerds, gehouden op 8 oktober 2011 in Nemo, Amsterdam. Zie verder www.nightofthenerds.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten