woensdag 5 oktober 2011

Zwemmen in Hyde Park

Volgend jaar zullen in Londen de olympische spelen plaatsvinden. Als voorbereiding op de 10km openwaterzwemmen werd in augustus van dit jaar een wedstrijd gehouden op de beoogde zwemlocatie: het wereldberoemde Serpentine Lake in Hyde Park. Er waren flinke discussies opgelaaid over het koude water in het meer: met slechts 19 graden zou ieder verstanding mens een wetsuit aantrekken voor de 10km-lange zwemtocht. Maar dat gebeurt niet tijdens de Olympische Spelen, en normaal zijn zwemmers toch aan wat hogere temperaturen gewend. Op het WK in Shanghai trokken twee Nederlandse lange-afstandszwemmers zich terug voor de wedstrijd van 25 km omdat het water te warm was (30 graden) en de trainers het onverantwoord achtten hierin urenlang hard te zwemmen. Vorig jaar overleed de Amerikaanse zwemmer Fran Crippen na een te warme zwemtocht.

Toeval (of niet) wil dat precies deze twee zwemmers van NZE in Eindhoven, Linsy Heister en Tom Vangeneugden, in de aanloop naar de Olympische Spelen in 2010 meegedaan hebben met een experiment om te kijken wat voor invloed de watertemperatuur op hun lichaamstemperatuur heeft. Zij zwommen enkele uren in water van 27 graden (een normaal zwembad) en van 19 graden (de verwachte temperatuur in Hyde Park) nadat zij een thermometer ter grootte van een pil hadden ingeslikt, om hun kerntemperatuur te meten (zie http://bit.ly/qLEEqR).

In het warme water kwam de kerntemperatuur van beide zwemmers op een hoge 38 graden uit, iets te warm voor een optimale prestatie, waarvoor een temperatuur tussen de 37 en 38 graden gewenst is. In het koude water bereikte Heisters temperatuur óók deze hoge 38 graden, zij bleek dus geen moeite te hebben met de kou. Echter, voor Vangeneugden moest het experiment voortijdig gestaakt worden omdat zijn kerntemperatuur lager dan 33 graden uitkwam, een teken van onderkoeling. Ik hoop, zeker voor de mannelijke zwemmers, op een warme zomer volgend jaar, anders zullen veel mannen problemen krijgen met de kou.

De voorbereidingswedstrijd afgelopen augustus verliep, ondanks het feit dat het water ook slechts 19 graden was, zonder noemenswaardige problemen. De enige obstakels waar de zwemmers last van hadden waren de zwanen, die het maar al te gezellig vonden met al die mensen in het meer. Zelfs de lokstrategie van de organisatie kreeg de beesten niet weg uit het meer. De winnaars leken er weinig last van te hebben (http://bit.ly/o9wcfF).

Dit artikel verscheen in de Tribune, het clubblad van triathlonvereniging GVAV te Groningen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten