dinsdag 13 september 2011

Het beste recept voor broccoli


Broccoli is gezond. Het zit barstensvol met vitame C en anti-oxidanten, waar allerlei kankerbestrijdende eigenschappen aan worden toegeschreven. Voor de mensen die niet zo van broccoli houden zijn er voedingssupplementen te koop, poeders die gemaakt zijn van deze super-gezonde groente.
De gezonde eigenschappen in broccoli komen van het stofjeglucoraphanin, dat door een enzym uit de groente, myrosinase, wordt omgezet naar de actieve component. Dit gebeurt normaal bij het kauwen van broccoli, maar als je de groente te lang kookt, is het enzym onwerkbaar. In de menselijke darm komen bacteriën voor die dit enzym ook maken, en dus ook de actieve component uit broccoli kunnen halen. Echter, deze reactie is een stuk minder efficiënt dan de reactie door de broccoli-componenten zelf. Broccoli-poeders bevatten het enzym myrosinase ook niet,en zijn hierdoor een stuk minder werkzaam dan verse broccoli.
Verse broccoli-spruiten bevatten veel van het nuttige enzym myrosinase. Onderzoekers uit Illinois hebben nuonderzocht of het combineren van bepaalde voedingsmiddelen leidt tot een grotere omzetting vanglucoraphanin, en dus een grotere hoeveelheid van de actieve beschermende stof in de darmen. 3 groepen proefpersonen kregen óf broccoli-poeder, óf verse broccoli-spruiten, óf een combinatie van deze voedingsmiddelen te eten. Vervolgens werden in hun urine de stoffen onderzocht die vrijkomen bij de omzetting van glucoraphanin in de darmen.
En inderdaad bleek dat bij de personen die zowel broccoli-poeder als de spruiten te eten hadden gekregen, er meer goede voedingsstoffen vrijkwamen in de darmen, en er dus een gezonder effect is van de broccoli. Ook andere “scherpe” voedingsmiddelen, als mosterd, wasabi en waterkers bevatten veel van het enzym. Dus: combineer broccoli op de juiste manier en je kunt het beste eruit halen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten