zondag 13 januari 2013

Hardlopen met bier



Bovenstaand artikeltje kwam ik in december tegen in de Volkskrant, iets wat ik natuurlijk als hardloper eens nader moest onderzoeken. De Volkskrant sprong in op wat ouder nieuws, namelijk een artikel tegen in de Amerikaanse versie van Runnersworld uit juli van dit jaar waarin het genoemde onderzoek uitgebreid werd beschreven (een leuk artikel om te lezen: http://www.runnersworld.com/drinks-hydration/beer-run). Hierbij een samenvatting.

In de VS schijnt    het een gebruikelijke gewoonte te zijn om na afloop van een hardloopwedstrijd bij de finish een biertje (of twee) achterover te slaan. In Nederland heb ik hier nog niet van gehoord, maar ik kan het mis hebben. De redacteur van Runnersworld, die dit ook wel eens heeft gedaan, vraagt zich af of dit schadelijk zou zijn voor haar sportprestaties. Daarvoor dook ze de wetenschappelijke literatuur over sport en alcohol in. Ze kwam erachter dat het ongeveer 100 jaar geleden nog gebruikelijk was voor sporters om wat alcohol te drinken voor de wedstrijd, het werd gezien als een prestatiebevorderend middel. De afgelopen decennia is dit idee grotendeels omgegooid, en is nu alcohol onlosmakelijk verbonden met slechtere prestaties, en wordt topsporters aangeraden om bij voorkeur helemaal niet te drinken. Echter, ze vond ook studies waarin eigenlijk helemaal geen effect van alchohol op sportprestaties werd gevonden, niet beter, maar ook niet slechter.

Ze wilde hier het fijne van weten en nam contact op met een kennis, die onderzoeker is bij een wetenschappelijk sport-instituut van de Colorado Mesa University. Deze onderzoeker bedacht speciaal voor Runners World een experiment om het effect van alcohol nader te onderzoeken. De studie was erop gericht om uit te zoeken of alcohol direct ná een training een effect zou hebben op de prestatie de volgende dag. Omdat mannen en  vrouwen alcohol anders metaboliseren, deden 5 mannen én 5 vrouwen mee aan het onderzoek. Eerst werd bepaald hoeveel bier de proefpersonen moesten drinken om een alcoholpromillage van 0.07 te behalen (wat nogal varieerde tussen de personen), om ze vervolgens aan het onderzoek te onderwerpen.

De proefpersonen moesten 45 minuten rustig hardlopen, en kregen daarna gewoon bier of een alcoholvrij bier te drinken (natuurlijk zonder dat ze wisten welke) en moesten de volgende ochtend terugkomen voor de zogenaamde “exhaustion run” – waarbij de lopers flink moesten doorrennen (op ongeveer 80% van het maximum), zolang als ze konden volhouden. Diezelfde avond herhaalde het proces zich, waarbij nu alcoholvrij en echt bier omgewisseld waren. Hoelang de lopers hun “exhaustion run” volhielden, werd als maat gebruikt om het effect van alcohol te meten.

Natuurlijk is een onderzoek met 10 mensen nauwelijks wetenschappelijk te noemen, en kan ik behoorlijk wat kritiek verzinnen op de onderzoeksopzet, maar de resultaten zijn het vermelden waard. Alhoewel er grote verschillen waren tussen de lengte van de “exhaustion runs” bij de proefpersonen, renden de mannen renden gemidded 21% korter bij de “exhaustion run” die voorafgegaan werd door bier, terwijl de vrouwen de ochtend na de bierconsumptie het juist 22% langer volhielden. Voor de persoonlijke beleving van de twee “exhaustion runs” maakte het niet uit wat er de avond daarvoor gedronken was, de proefpersonen hadden het net zo zwaar ervaren. Voor de onderzoeker was dit wél aanleiding om de studie voort te zetten, nu met grotere groepen hardlopers, meer metingen.

De onderzoeker had zich zelf ook wel eens onderworpen aan een persoonlijk testje. Ooit had hij een hele maand droog gestaan voor een marathon. Die verliep lang niet zo goed als hij had gehoopt. Nadat hij weer begonnen was met bier drinken liep hij hem wel een flink persoonlijk record. Correlatie is natuurlijk geen causatie, maar de onderzoeker gelooft zelf dat wel of geen alcohol drinken lang niet zo zwaar meeweegt voor een goede prestatie als goed eten en trainen.

Daar ben ik het zelf helemaal mee eens. Ik neem die fanatieke sporters die wekenlang droog staan voor een wedstrijd nooit zo serieus, en heb vaak goede halve marathons gelopen als ik de avond ervoor een paar biertjes had gedronken. Ik ben benieuwd wat de uitkomsten van de langdurige studie zullen worden. Tot die tijd: proost!

Eva Teuling

Geen opmerkingen:

Een reactie posten