woensdag 11 januari 2012

Proefdiervrij houdt eindelijk op met “zielige konijntjes”


Deze week maakte proefdiervrij bekend dat ze stoppen met harde acties tegen dierproeven en gaan samenwerken met wetenschappers. Dat werd tijd.

Toen ik nog onderzoeker was deed ik ook proeven met dieren. Ik stoorde me mateloos aan de zielige-konijntjes-en-hondjes-posters die op stations en op straat te vinden waren. En ik ging vaak in discussie met campagnevoerders die me op straat aanspraken om die zielige konijntjes te redden. De discussie over dierproeven gaat namelijk helemaal niet over zielige konijntjes. Daarom was ik ook erg blij met de berichtgeving dat proefdiervrij een andere koers gaat varen en gaat samenwerken met wetenschappers in plaats van ze tegenwerken.

Proefdiervrij heeft jarenlang campagne gevoerd door de nadruk te leggen op de gruwelijkheid van het testen van cosmetica op dieren. Maar dit is in Nederland al sinds 1997, en in de EU sinds 2004 verboden. Deze campagne was dus voornamelijk gericht op een ouderwets idee, en niet op modern wetenschappelijk onderzoek. Maar als wetenschapper moest ik me wél altijd verdedigen tegen zulke test-praktijken. Proefdieren zijn soms noodzaak, en wetenschappers doen er ook van alles aan om er zo min mogelijk te gebruiken. Onderzoekers zijn écht geen beulen en hebben altijd cursussen gevolgd om ethisch met dieren om te gaan. Proefdiervrij geeft dit nu eindelijk ook toe.

Er is de afgelopen jaren heel veel geld en tijd besteed aan manieren om het proefdiergebruik te verminderen, en met succes. Dit wil proefdiervrij nu ook laten zien aan het grote publiek door hun nieuwe campagne over Proefdiervrije Technieken. Sprekende voorbeelden zijn plastic ratten en namaak-hondenkoppen, die gebruikt worden voor onderwijs voor studenten (dier)geneeskunde. Echter, de échte winst van dierenlevens zit in andere nieuwe technieken.

Een zo’n techniek zijn cell-on-a-chip methodes, waarbij menselijke of dierlijke cellen op kleine glazen plaatjes, chips, worden gegroeid. Op deze chips zitten kleine pompjes en kanaaltjes waardoor een lichaam of orgaan kan worden nagebootst. Hiermee kunnen onderzoekers kijken naar fundamentele biologische processen in het lichaam zonder dat er dieren voor gebruikt worden. Nog meer van zulke methodes ontwikkelen zal in de toekomst nog meer proefdieren schelen. Maar, zonder het gebruik van proefdieren waren deze methodes nooit ontwikkeld...

Proefdiervrij heeft de juiste stap gezet om wetenschappers de hand te reiken en samen te zoeken naar goede alternatieven voor dierproeven. Nu is het maar hopen dat hun achterban ze hierin snel volgt, nadat jarenlang tegenwerken van wetenschappers de campagne bepaalde.

Eva Teuling

Wil je dierenleed écht verminderen - voer dan campagne tegen de bioindustrie. Niet alleen worden dieren in een laboratorium veel beter behandeld, in de bioindustrie is écht winst te maken door de enorme hoeveelheid dieren. Tegenover 600.000 proefdieren per jaar (getal uit 2009) staan meer dan 100 miljoen kippen, varkens en koeien die onder barre omstandigheden worden vetgemest tot kiloknaller.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten