donderdag 11 oktober 2012

Mannen en vrouwen van staal worden steeds ouder


Deze maand in de wetenschapsrubriek wederom een opsteker voor de oudere triatleet. Want onderzoek van Franse sportwetenschappers heeft laten zien dat in de afgelopen 25 jaar de prestaties van 45-plussers erorm zijn toegenomen ten opzichte van kwieke jonge honden.

Mensen worden steeds ouder en blijven ook steeds langer gezond. Het is dus niet opmerkelijk dat ook steeds meer oudere mensen langer actief blijven op sportief gebied. Een 101-jarige die een marathon loopt is nog steeds meer uitzondering dan regel, maar er zijn steeds meer 80-plussers die een marathon voltooien. Ook steeds meer oudere sporters doen (nog steeds) aan triatlon. Het was echter nog nooit exact uitgezocht hoe de prestaties van de hedendaagse oudere triatleet zich verhouden tot een oude Ironman enkele decennia geleden.

Om dit uit te zoeken, verzamelden de Franse onderzoekers finishtijden van de Ironman op Hawaii, van 1986 to 2010, van totaal 7825 vrouwen en 27.468 mannen. Ze maakten een onderverdeling in leeftijd van 18-29 jaar, 30-39, 40-44, 45-49, 50-54, 55-59 en 60-64. 65-plussers werden helaas niet meegenomen in het onderzoek, slechts omdat dit er te weinig waren. Er was een sterke daling te zien in het percentage jonge triatleten dat bij de deelnemers behoorden. Zo bestond de leeftijdsklasse 18-29 bij de vrouwen in 1986 nog uit 40% van de deelnemers, in 2010 was dit slechts 15%. Ook de leeftijdsgroep 30-39 werd relatief kleiner, ten gunste van triatleten van boven de 40. Bij de mannen was een vergelijkbaar patroon te zien. De onderzoekers denken dat er in verhouding minder jonge atleten meedoen aan de Ironman, aan de invoering van de kwart triathlon als olympische afstand, waardoor jongeren juist daarvoor gaan trainen.

Vervolgens analyseerden de onderzoekers de finishtijden van de verschillende leeftijdsgroepen, waarbij de top-10 van iedere leeftijdsgroep boven de 40 werd vergeleken met de top-10-tijden van de jongere triatleten (de leefijdsgroep 18-39 jaar). Het was duidelijk te zien dat de oudere triatleten steeds beter waren geworden de afgelopen 25 jaar, zeker bij vrouwen was een enorm verschil te zien. Presteerden vrouwen van 50 in 1986 op slechts 60% van de prestatie van de jongere atleten, in 2010 was dit opgelopen tot 82%. Bij mannen was het verschil kleiner, maar werd ook duidelijk dat de oudere triatleten steeds meer hun mannetje staan tegenover de jongeren. Omdat fietsen minder impact heeft dan hardlopen, werd aangenomen dat oudere sporters beter zouden blijven in fietsen. Maar de toename in prestatie was op alledrie de onderdelen vergelijkbaar.

Interessant ook, zeker in lijn met een eerder artikel over de prestatie van vrouwen ten opzichte van mannen, is dat de vrouwelijke sporters hun verschil met mannen flink in wisten te lopen. Dit komt dus doordat het steeds meer geaccepteerd wordt dat vrouwen, en dus ook oudere vrouwen, meedoen aan dergelijke sportieve activiteiten.

Kortom, de oudere triatleet wordt steeds sneller (of steeds minder langzaam) dan de jongeren. Artsen raadden enkele decennia geleden 50-plussers nog sterk af om een marathon te lopen, maar duursporten kan nu gezien worden als een goede manier van Healthy Ageing. Dus, ga vooral door met triatlon!

Bron:  Relative improvements in endurance performancewith age: evidence from 25 years of Hawaii Ironman racing. Romuald Lepers & Christoph A. RĂ¼st & Paul J. Stapley & Beat Knechtle

Dit artikel verscheen in de Tribune - het clubblad van triatlonvereniging GVAV te Groningen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten